• Naša škola opäť medzi najlepšími SOŠ v TTSK
          • Naša škola opäť medzi najlepšími SOŠ v TTSK

          • Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy aktualizoval rebríček hodnotenia základných a stredných škôl v septembri 2017. Podľa hodnotenia INEKO sa naša škola umiestnila na 5.mieste v kategórii SOŠ v Trnavskom samosprávnom kraji. Oproti minulému roku, kedy sme obsadili 7.miesto, sme sa zlepšili a s Obchodnou akadémiou v Senici (3.miesto) patríme medzi TOP 5 najlepšie stredné odborné školy v kraji.

            SOS_TT_INEKO_2017.pdf

        • Naši prváci na divadelnom predstavení
          • Naši prváci na divadelnom predstavení

          • Dňa 5. októbra 2017 sa žiaci prvých ročníkov Strednej odbornej školy strojníckej zúčastnili divadelného predstavenia Divný Janko v Divadle Jána Palárika v Trnave spolu s pedagogickým dozorom Mgr. Jarmilou Kopálovou, Mgr. Ivanou Janotovou a Ing. Štefanom Cintulom. Životopisná dráma o Jankovi Kráľovi, z pera významného slovenského dramatika Štefana Králika, zobrazuje životné osudy najvýraznejšieho predstaviteľa slovenského romantizmu a jedného z najradikálnejších príslušníkov štúrovského hnutia. Predstavenie nebolo len suchopárna inscenácia, ale strhujúca hudobná historická freska o jednom geniálnom a rozporuplnom človeku, prežívajúcom nešťastný osud svojho národa a presvedčeného o potrebe revolučnej premeny sveta.

        • Cezhraničné stretnutie zástupcov verejných služieb zamestnanosti a zamestnávateľov
          • Cezhraničné stretnutie zástupcov verejných služieb zamestnanosti a zamestnávateľov

          • V rámci operačného programu Ľudské zdroje zorganizoval Úrad práce,sociálnych vecí a rodiny v Senici pracovné stretnutie zástupcov zamestnávateľov a úradov práce z ČR a SR. V priestoroch SOŠ Senica sa pozvaní hostia venovali problematike nezamestnanosti, spolupráci na úrovni úrad práce-zamestnávateľ-škola, aktuálnym situáciám na trhu práce, spolupráci so zamestnávateľmi, možnostiam pracovného uplatnenia v zahraničí, aktívnym opatreniam na trhu práce a duálnemu vzdelávaniu. Riaditeľ ÚPSVaR v Senici, Ing.Kovár Ján vyzdvihol vzorovú spoluprácu SOŠ strojníckej Skalica so strojárskym podnikom Schaeffler Skalica, spol. s r.o.. Riaditeľka školy Ing.Sirková Žaneta vystúpila s príspevkom a prezentáciou na tému Duálne vzdelávanie-cesta k lepšiemu uplatneniu absolventov SOŠ strojníckej Skalica. V rámci diskusného fóra sa zamestnávatelia zaujímali o organizáciu duálneho vzdelávania v Skalici, hmotné a finančné zabezpečenie žiaka v SDV, organizáciu praktického vyučovania. 

        • Dualisti na výlete v Košiciach
          • Dualisti na výlete v Košiciach

          • Babie leto posledných septembrových dní si vychutnali naši žiaci duálneho systému vzdelávania  III. N triedy SOŠS Skalica spolu s triednou učiteľkou Ing. Evou Liskovou a učiteľom odborných predmetov Ing. Štefanom Cintulom v metropole východného Slovenska – v Košiciach. V predvečer Medzinárodného maratónu mieru, ktorý už tradične Košičania organizujú, chlapci spoznávali známe aj menej známe dominanty Košíc. Po prehliadke Dómu sv. Alžbety, v ktorom sa nachádza aj pamätná tabuľa venovaná rodákovi z Gbiel, košickému biskupovi Jozefovi Čárskemu, náročnom výstupe na Žigmundovu vežu, sme si prezreli Miklušovu väznicu a katov byt, Levočský dom a popočúvali známu spievajúcu fontánu na Hlavnej ulici.

            Košice nás privítali nádherným jesenným počasím a nočný odchod domov sprevádzali smutné povzdychy za pekne a užitočne prežitým dňom v Košiciach.

        • Deň otvorených dverí
          • Deň otvorených dverí

          • Školiace centrum spoločnosti Schaeffler Skalica otvorilo svoje brány pre žiakov základných škôl a ich rodičov. Počas odborného výkladu inštruktorov a majstrov odborného výcviku sa návštevníci oboznámili s technológiami, učebnými pomôckami, s víziou rozvoja duálneho vzdelávania v spolupráci s SOŠ strojníckou Skalica a študijným programom duálneho vzdelávania. Počas prehliadky závodu mali možnosť žiaci základných škôl získať reálny obraz o strojárskej výrobe. Informácie o možnostiach štúdia poskytli návštevníkom aj naši žiaci v systéme duálneho vzdelávania s pani majsterkou Ing.Špettovou R. za účasti riaditeľky školy a jej zástupkyne Mgr.Rusňákovej B..

        • Krúžok Mladý mechatronik
          • Krúžok Mladý mechatronik

          • V tomto školskom roku budú mať žiaci 1.ročníka študijného odboru 2679 K mechanik-mechatronik možnosť rozšíriť si svoje vedomosti a zručnosti v rámci mimoškolskej činnosti za podpory partnerského podniku Schaeffler Skalica, spol. s r.o., ktorý im zabezpečuje aj praktické vyučovanie v rámci systému duálneho vzdelávania. Spoločná myšlienka rozvoja mimoškolskej činnosti a prípravy žiakov na vedomostné súťaže a súťaže zručností je jednou z aktivít v rámci rozvoja spolupráce škola-zamestnávateľ.

        • Spolupráca so Súkromnou ZŠ Štvorlístok pokračuje
          • Spolupráca so Súkromnou ZŠ Štvorlístok pokračuje

          • Už tretí školský rok spolupracujeme so Súkromnou základnou školou Štvorlístok Skalica vo výchove a vzdelávaní žiakov v rámci predmetu Základy techniky. Žiaci základnej školy majú možnosť získať základné odborné vedomosti a zručnosti v priestoroch našich školských dielní pod dozorom majstra odbornej výchovy Jozefa Kollára, ktorý vedie žiakov k práci s drevom, kovovým a plastovým materiálom. Žiaci majú zároveň možnosť oboznámiť sa s odborným výcvikom našich žiakov, s prácou so strojmi a prístrojmi, s prácou na pracoviskách sústruženia, frézovania a brúsenia. Žiaci základnej školy tak získajú počas školského roka reálnu predstavu o praktickom vyučovaní strojárov. 

        • Pracovné stretnutie s riaditeľom podniku Schaeffler Skalica, spol. s r.o.
          • Pracovné stretnutie s riaditeľom podniku Schaeffler Skalica, spol. s r.o.

          • Na pracovnom stretnutí zástupcov školy a partnerského podniku Schaeffler Skalica, spol. s r.o. boli odprezentované spoločné aktivity zamerané na nábor žiakov 9.ročníkov ZŠ, na pripravovaný Deň otvorených dverí, prezentáciu spolupráce školy s hlavným partnerom v odbornom vzdelávaní, modernizáciu a rozvoj výchovno-vzdelávacieho procesu, finančnú podporu v rámci rozvojových projektov a zlepšenie podmienok praktického vyučovania. Riaditeľka školy otvorila otázku prípravy žiakov v študijných a učebných odboroch podľa požiadavky zamestnávateľa, potrebu materiálnej a technickej podpory v rámci odbornej prípravy žiakov v študijnom odbore mechanik-mechatronik. Riaditeľ podniku predložil návrh spolupráce v odbornej príprave žiakov v rámci mimoškolskej činnosti a prípravy na odborné strojárske súťaže s podporou odborníkov z praxe. 

        • Spolupracujeme s CPPPaP Holíč
          • Spolupracujeme s CPPPaP Holíč

          • Beseda s psychologičkou

            Aklimatizácia a adaptácia v novom prostredí býva náročná pre každého z nás. Býva už dobrou tradíciou v našej škole, že prvákov prichádza navštíviť a krok do stredoškolského života im pomáha zvládnuť pracovníčka CPPPaP v Holíči PhDr. Lucia Bélová – sociálna psychologička. Prvé z týchto stretnutí sa uskutočnilo 21. septembra 2017 a prednášky sa zúčastnili žiaci I. M, I. N a I. A triedy. Počas dvojhodinových stretnutí žiakom citlivo a zodpovedne vysvetlila situáciu, v ktorej sa ocitli. Pre prvákov je najťažšie zvyknúť si na oveľa vyššiu záťaž študijnými povinnosťami, problémom býva nesystematické učenie, strata viery v svoje schopnosti, rezignácia, nové vzťahy v kolektíve, tolerancia  a rešpekt.

            Veríme, že tak ako po iné roky,  prednáška prispeje k budovaniu zdravej sebadôvery a sebarealizácii našich prvákov.

        • Stretnutie s výchovnými poradcami
          • Stretnutie s výchovnými poradcami

          • Na stretnutí s výchovnými poradcami základných škôl skalického regiónu sme odprezentovali spoluprácu školy s podnikom Schaeffler Skalica v rozvoji odborného vzdelávania. Systém duálneho vzdelávania priblížil na stretnutí zástupca riaditeľky školy pre praktické vyučovanie. V priestoroch školiaceho strediska mali výchovní poradcovia možnosť oboznámiť sa s organizáciou praktického vyučovania v priestoroch podniku.

        • Žiakov 1.ročníka v SDV privítal riaditeľ podniku Schaeffler Skalica
          • Žiakov 1.ročníka v SDV privítal riaditeľ podniku Schaeffler Skalica

          • Riaditeľ podniku Schaeffler Skalica, spol. s r.o. Ing.Janota Miroslav privítal žiakov 1.ročníka v systéme duálneho vzdelávania. Za účasti zástupcov podniku, školiaceho strediska a školy informoval žiakov o organizácii štúdia v SDV, o spolupráci podniku s SOŠ strojníckou, o možnostiach uplatnenia sa na trhu práce v strojárskom a automobilovom priemysle. Riaditeľka školy Ing.Sirková Žaneta vyzdvihla vo svojom príhovore rozvoj spolupráce s podnikom, spoluprácu v systéme duálneho vzdelávania v študijných odboroch mechanik nastavovač a mechanik-mechatronik.

        • Duálne vzdelávanie
          • Duálne vzdelávanie

          • Od 1.9.2017 je do duálneho vzdelávania zapojených 92 žiakov I.- III.ročníka na základe učebných zmlúv s partnerským podnikom Schaeffler Skalica, spol. s r.o. Do 1.ročníka nastúpilo 19 žiakov v SDV v študijnom odbore 2679 K mechanik - mechatronik a 19 žiakov v SDV v študijnom odbore 2411 K mechanik nastavovač.

        • Rozvojový projekt SCHVÁLENÝ!
          • Rozvojový projekt SCHVÁLENÝ!

          • V posledných rokoch sa naša škola aktívne zapojila do mnohých výziev na finančnú podporu rozvojových projektov a grantov, v rámci ktorých sme mali možnosť modernizovať odbornú prípravu budúcich strojárov. V tomto školskom roku sme opäť uspeli v získaní finančných prostriedkov MŠVVaŠ SR na rozšírenie a modernizáciu odbornej učebne programovania CNC-strojov v rámci projektu MŠVVaŠ SR na podporu grafických systémov v odbornom vzdelávaní a príprave na rok 2017. Zo 48 predložených projektov bolo schválených 22 projektov. Projekt SOŠ strojníckej Skalica bol vyhodnotený ako druhý najlepší z predložených projektov.

            http://www.minedu.sk/data/files/7427_grsvovp_2017_pridelene_prostriedky.pdf

        • Pracovné stretnutia k projektu Interreg V-A SK-CZ
          • Pracovné stretnutia k projektu Interreg V-A SK-CZ

          • V dňoch 13.-14.júla 2017 sa uskutočnili pracovné rokovania na pôde SOŠ strojníckej Skalica k projektu Partnerstvo strojárov bez hraníc v rámci výzvy Interreg V-A Slovenská republika-Česká republika. Riaditeľka školy privítala projektový tím z SPŠ polytechnickej Zlín, ktorý viedol pán riaditeľ Ing.Bc.Jiří Charvát. Cieľom stretnutia bola príprava a realizácia aktivít zameraných na rozvoj odborného vzdelávania a spoluprácu medzi školami.

        • ŠPORTOVÝ DEŇ u skalických strojárov
          • ŠPORTOVÝ DEŇ u skalických strojárov

          • V rámci rozvoja spolupráce medzi školami sme sa opäť po roku stretli s našimi kysuckými kolegami z SOŠ strojníckej Kysucké Nové Mesto, ktorí navštívili Skalicu na pozvanie riaditeľky školy Ing.Sirkovej Žanety. II.ročník Športového dňa strojárov sa uskutočnil v priestoroch telocvične a teoretického vyučovania SOŠ strojníckej Skalica. V rámci športových činností futsal, volejbal a riaditeľský trojboj sme ukázali silu, bojovnosť, športového ducha a priateľstvo, ktoré otužujú kolektívy strojárov zo Záhoria a Kysúc. Putovný pohár riaditeľov škôl vybojovali v II.ročníku kysuckí kolegovia. Ocenení boli aj 10 najlepší športovci športového podujatia, ktoré sa budúci rok uskutoční v Kysuckom Novom Meste na pozvanie riaditeľa SOŠ strojníckej K.N.M Ing.,Mgr.Ondreja Holienčika. Športový deň sa uskutočnil za podpory partnerského podniku Schaeffler Skalica, spol. s r.o. a firmy Aproxima Skalica.